OPDRACHT

Je kunt meer dan je denkt. Dat is het motto voor de documentaire ‘Lucht’ die de expeditie De-ice volgt op zijn weg naar de top van de Noordcol van de Mount Everest. In 2005 was de ‘Dutch Expedition Inspired by climbing Everest’ met 31 klimmers de grootste Nederlandse expeditie die ooit de flanken van de Mount Everest beklom. Opmerkelijker nog was dat 24 van de klimmers astma hebben. Zij wilden bewijzen dat iemand, ook mét astma, meer mogelijkheden heeft dan beperkingen. In ‘Lucht’ volgen we dit letterlijk adembenemend alpine-avontuur door de ogen van deelnemer én astmapatiënt Yolande Wildschut.

De documentaire ‘Lucht’ neemt de kijkers mee naar wat de deelnemers van de De-ice expeditie meemaken, hun gevecht tegen vermoeidheid en hoogteziekte, de spanningen en diepe emoties, en hun onvoorwaardelijke onderlinge steun. We zien de uiteindelijke euforie als de Noordcol bereikt wordt, en de intense spanning als een van de eigen klimmers de afdaling naar het basiskamp maar ternauwernood haalt.

35 Uur ruw materiaal levert twee adembenemende documentaires (‘Lucht’ en ‘Elke Ademtocht’) op voor de KRO serie De Wandeling.