OPDRACHT

De documentaire ‘Elke Ademtocht’ volgt de expeditie De-ice op zijn weg naar de top van de Noordcol van de Mount Everest. In 2005 was de ‘Dutch Expedition Inspired by climbing Everest’ met 31 klimmers de grootste Nederlandse expeditie die ooit de flanken van de Mount Everest beklom. Opmerkelijker nog was dat 24 van de klimmers astma hebben. Zij wilden bewijzen dat iemand, ook mét astma, meer mogelijkheden heeft dan beperkingen.

In ‘Elke Ademtocht‘ zien we de gehele groep moeizaam maar gestaag elke dag een stukje hoger komen. Advanced basecamp wordt door iedereen bereikt en van daar uit worden pogingen ondernomen om naar de 7022 meter hoge Noordcol door te klimmen. Vier expeditieleden bereiken twee dagen later uiteindelijk die top. De expeditie is natuurlijk al een succes door met 25 Nederlanders met astma op 6450 meter hoogte te komen. Het bereiken van de top geeft nog net even een vleugje extra.

35 Uur ruw materiaal levert twee adembenemende documentaires (‘Lucht’ en ‘Elke Ademtocht’) op voor de KRO serie De Wandeling.